Az edzés, mint minden sportban itt is fontos, de vajon mennyi a minimális edzés amivel neki lehet vágni egy hosszabb túrának. A tapasztalatom, hogy legalább annyit biciklizzünk (az előtte lévő pár hónapban), mint magán a túrán szeretnénk. Tehát, ha a tervezett túránk 1000 km-es, akkor itthon is tekerjünk annyit. Természetesen egy 3000 km-es túra előtt letekerni ugyan ennyit elég időigényes, épp ezért szerintem a fele már közel van az elég fogalmához. Ha a leghosszabb tervezett napi táv 100 km, akkor itthon is tekerjünk egy nap legalább annyit. Érdemes esőben is tekerni, csak hogy szokjuk a "jót".

Fontos hogy ne csak a lábunk szokja meg a napi biciklizést, hanem a vállunk, a tenyerünk és a fenekünk is. Ha évek óta nem ültünk (fent) a nyeregben, vagy egy hosszú tél után ráülünk a biciklire, ne csapjunk bele egyből a lecsóba. Tekerjünk először 10 km-t. Következő napon, lehet kicsit növelni (2 km-rel). 4-5 edzés után már a plusz emelés lehet napi 5 km. Így kényelmesen elérhetjük a napi 50 km-t, anélkül, hogy izomlázunk lenne, vagy másnap az ülés is gondot okozna.

Én általában a túrákon napi 100-akat tekerek. Ahhoz, hogy ezt könnyedén vegyem, az előedzések vége fele tekerek egyhuzamban 50 km-t 2 óra alatt. Ha sikerül akkor már kellően edzettek a lábaim.

A tréningek alatt figyeljünk oda, hogy ne terheljük túl a szervezetünket, mert akkor hetekre hazavághatjuk az erőnlétünket. A túra előtti héten már nem szoktam nagy edzéseket tartani, így pihentetem az izmokat, és az ízületeket.

 

Ha sokadik túrán vagyunk túl, észrevehetjük, hogy az izmunk, nem esik úgy össze (télen), mint a legelső túráknál. Az emberi test valaki szerint tökéletes, én ezt nem így látom, de az tény, hogy az izmok nem felejtenek. Ez azt jelenti, hogy egy kemény túra után, ha lazítunk is egész télen, tavasszal kevesebb edzés is elég, hogy újra a régi formánkat hozzuk.

 

A legjobb edzés, ha felpakolunk mindent a biciklire, és így csinálunk végig egy kisebb túrát. Erre a legalkalmasabb egy Balaton kört lenyomni. Gyönyörű környék, és több napra is feloszthatjuk a távot. Van benne sík, és dombos terep is. Tapasztalhatjuk, milyen szembeszélben tekerni. Előnye, hogy közel van, könnyen elérhető, nem kell hozzá semmi nagyobb felkészülés és mindenütt van kemping. És így még a felszerelést is tesztelhetjük.