Mivel ez nem egy átlagos nyaralás, ezért erőteljesen a magunkkal vitt felszerelésre vagyunk utalva. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjuk ezekben az eszközökben mennyire bízhatunk meg. A legjobb, ha a legtöbb holmit kipróbáljuk éles helyzetben. Egy példa: 2012-ben Skandináviába (Északi Sarkkörre) készültem, ahol köztudottan nincs meleg éjszaka, ezért a hálózsákomat késő télen, kora tavasszal teszteltem. Ez azt jelentette, hogy kifeküdtem a ház elé a túrán is használatos felszerelésemmel, a szabad levegőre. Hajnalban arra ébredtem a +7 °C-ban hogy reszketek. Így tudtam, hogy ez a hálózsák nem lesz elég egy skandináv túrához. Jobb itthon rádöbbennünk a hiányosságokra, mint távol a hazánktól.

Ugyan úgy érdemes a felszerelésünk többi részét is kipróbálni éles helyzetben. Pl: esőben sátrat állítani, vagy csak kitenni a sátrat egy felhőszakadásba, de biciklizhetünk esős időben, hogy megnézzük, mi ázik át, és mi az ami több odafigyelést kíván. Az se utolsó szempont, hogy felpakolunk mindent a biciklire, és megnézzük, hogy tudunk úgy biciklizni, mert az is előfordulhat, hogy túlságosan instabil lesz a bicikli a megemelkedett súlypontunk miatt.

 

A tesztelésbe beletartoznak a nem létfontosságú eszközök is. Ilyen például a  kamera. Jó ha tudjuk, mit vesz fel, mennyire érzékeny, például a rázkódásra, vagy az időjárás viszontagságaira. Fontos hogy jó szögben álljon a felvétel optimalizálása miatt.

 

2011-ben amikor az Alpokba készültem, oda ahová még a hó sem olvad el nyáron. Télen kimentem túrázni a hegyekbe, és teszteltem a túrán is használt ruházatom. Rájöttem, hogy nem elégséges, és így időben tudtam korrigálni rajta.

 

A legjobb felkészülés, ha több napra megyünk el túrázni, az adott eszközökkel, és szimuláljuk az esetleges szituációkat. Számomra az ilyen ideális hely volt anno a Balaton. Közel van, olcsó és bármilyen probléma esetén könnyen haza lehet jönni. Nagy előny még, hogy több domborzati viszonyt is kipróbálhatunk, a Tihany környékén uralkodó szélről nem is beszélve, és nem utolsósorban nagyon szép a táj, és átérezhetjük a biciklis élet szépségeit.