Miután hazaérkezek egy hosszú túráról természetesen az első, hogy hírt adok magamról a családomnak és a barátoknak. Aztán leülök a lépcsőre, és örömmámorában fürdök egy kicsit. Majd bemegyek a lakásba, és az első, hogy a fotókat, és a videókat felmásolom a gépre. Érdemes az egyes fotókat képszerkesztő programmal szebbé varázsolni.

Amíg  a gép másol, elkezdem a felszerelés kipakolását. A sátrat újra felállítom, hogy kitakarítsam, és kiszellőztessem. A ruhák a mosásba kerülnek. Az időközbe megviselt dolgokat külön teszem, mert ha javítható akkor később orvosolom a problémát, például megvarrom az elszakadt ruhadarbot...

A műszaki felszerelést lecsekkolom, hogy működőképesek-e, majd konzerválom. Miután mindent kimostam, elcsomagoltam, ellenőriztem, bepakolom egy dobozba, és felkerülnek a szekrény tetejére.
A biciklit is letakarítom, és javítgatok rajta. Semmi komoly, csak beállítom a féket és olajozok a láncon.

A túra után vigyázni kell az evéssel, mert hamar felszedhetünk magunkra 8-12 kg-ot. Érdemes utóedzéseket tartani, egyrészt a gyors visszahízást elkerülése miatt, másrészt jó ha a szervezetünket szép lassan szoktatjuk vissza a mindennapos "semmittevéshez". A 2012-es túra után, fél nappal sikerült eltörnöm a kezem, így az utóedzések elmaradtak, és úgy éreztem magam mint egy ló, amit egy szűk karámba zártak, emiatt feszült voltam.

 

A túra után természetesen a szebb dolgok is előkerülnek, mint például a fénykép és videó nézegetés. Szép lassan elkezdem megírni az útinaplómat, ami azt jelenti, hogy a túrán papírra vetett emlékeket bedigitalizálom, és összefüggő történetet alkotok az addig csak sztori foszlányokból.

 

Felmérem a hiányosságokat, megnézem mit rontottam el és mit csinálnék utólag máskép, hogy a következő túrám még jobban sikerüljön. Ezekkel a tanulságokkal együtt a képeket és a videókat felírom egy DVD-re. Természetesen ezek a digitális utómunkák heteket vesznek igény.

 

Ami itt leírtam, mind nagyon fontos, de mégis ami mindent megelőz, hogy letámasztom a biciklit, kinyitom az ajtót, aztán a hűtőt, és kibontok egy (jó magyar) sör, amivel megünneplem a biztonságos hazatérésemet:)