A vadkempingezésre azért van szükség, mert nem mindenütt van kemping (vagy túl drága). Bicikliztem már úgy közel 200 km-t, hogy nem láttam semmilyen szállás lehetőséget.

A vadkempingezés nem igazán engedélyezett Európa szerte. Van ahol súlyos bírság jár érte, van ahol csak legyintenek. Ezt most nem saját tapasztalatból írom, mert szerencsére nekem eddig nem volt ebből konfliktusom a helyi hatósággal. Lehet kérni engedélyt, de az külön ceremónia, ráadásul nem mindig tudjuk, hol alszunk aznap. Spanyolországban a helyi emberek hívták fel a figyelmemet, hogy nagyon vigyázzak ezzel, sőt volt ahol ki is volt táblázva, de hasonló a helyzet az olaszoknál és Svájcban is.

Szóval, ha már vadkempingre adjuk a fejünket, akkor csináljuk ésszel. Először is ezzel ne zavarjunk senkit,  ne okozzunk kárt és ne szemeteljünk (de ezt amúgy se tegyük). Ennek akkor van nagy valószínűsége, ha a civilizációtól messze vagyunk. De fontos, hogy a helyszint elég későn közelítsük meg, és minél korábban hagyjuk el. Ez természetesen kevés alvással jár.

Fontos, hogy a helyszínt úgy válasszuk meg, hogy az jól el legyen dugva. Ha nyugodtabban akarunk aludni, nem árt egy kis riasztó rendszert készíteni, például száraz gallyakkal körülrakni a táborhelyet. Ha az ember ilyen helyen alszik, minden kis neszre felébred, magyarul ki jön belőlünk az állat.

Sötétben ne gyújtsunk tüzet, mert akkor felhívjuk magunkra a figyelmet. Ha éhesek vagyunk együnk inkább hideg élelmet (csoki, keksz...)

 

Sátorban, vagy a csillagok alatt? Mindkettőnek van előnye, és hátránya is. Ha kint alszunk és meleg az este, választhatunk a szúnyogok csípése, vagy a hálózsákban való izzadás között. Tehát a sátorban nincs szúnyog, ez nagy előny. Be tudunk mindent pakolni magunk mellé, így a lopást is elkerüljük. Ha este esik, akkor nem ázunk el. Kevésbé leszünk koszosak, mert a port felfogja a sátor. Ha hajnalban megnő a páratartalom, akkor nem a hálózsák lesz nyirkos, hanem lecsapódik a sátor falán a harmat. Hátránya is van a sátorozásnak. Nem látunk rá a terepre, így ha bármilyen zaj felzavar minket, akkor csak reménykedhetünk, hogy nem jön arra senki, vagy semmi. A rejtőzködés szempontjából is alulmarad a sátor, mivel 60-80 cm magas, ellenben egy hálózsákban alvó emberrel, aki 20-30 cm. Viszont vannak olyan helyek, vagy helyzetek amikor a sátrazást javaslom. Ilyen hely például a mediterrán országok, mivel ott előfordulhatnak skorpiók, vagy viperák. Én az utóbbival már "sátraztam" együtt, előbbi pedig már mászott ki reggel a cipőmből. Másik ilyen szitu, ha esik az eső. Illetve akkor is érdemes felállítani a "házunk", ha biztosan semmi nem zavar meg este.

Előfordulhat, hogy a talaj keménysége nehézkessé teszi a sátor állítást, én ilyenkor keresek nagyobb köveket, és ahhoz kitöm a köteleket, de nagyobb szélben ez nem biztos, hogy működik. És mi van akkor, ha sziklás a talaj, esik az eső, fúj a szél, és viperák is lehetnek? Ilyenkor kell imádkozni.

 

Tisztálkodás a vadkempingben, nem egy leányálom. Ha tudom, hogy az estét a vadonba töltöm, akkor mindig tartalékolok legalább 2 liter vizet erre a célra. Továbbá tartok magamnál egy rongy darabot, amit szivacsként használok. És jó ha van kéznél nedves tisztasági törlőkendő. A vízzel úgy lehet spórolni, hogy a flakon kupakját csak annyira nyitjuk ki, hogy épp csepegjen a víz, így a kupak olyan lesz mint egy csaptelep.

 

A jó hír, hogy Skandináviában engedélyezett. Egyetlen szabálya, hogy a legközelebbi lakó épület 500méternél nagyobb távolságban kell lennie, hogy ne zavarjuk a helyi lakosokat. Persze szemetelni sem szabad, de ezt mindenütt tilos, szóval ez alap viselkedési norma.

 

Eddigi vadkempingjeim:

Horvátország: út melletti dombtető. Jól védett, de zavart a sátor alatt lévő száraz gaz susogása

Horvátország: Pag szigeten, a hegytetőn. Sátorban. Ami zavart: a pattogó hangot adó (hűlő) kövek, a szúrós sziklák, és a már említett vipera

Németország: Wesel-ből kivezető úttól 2 méterre, egy bokor mellett, a csillagos ég alatt. Zavaró körülmény: az autók zaja, és lámpája

Belgium: Brugge-hoz közel egy tönkrement hotel verandáján.  Zavaró körülmény: a civilizáció közelsége

Olaszország: San Remo után egy Fiat Ducato mellett, az úttól 3 méterre. Zavaró körülmény: az autók zaja, és lámpája

Olaszország: La Spezia-hoz közel egy útépítés mellett.  Zavaró körülmény: a hideg

Olaszország: La Spezia-hoz közel egy erdőben  Zavaró körülmény: az eső, és a fölöttem lógó száraz ág

Spanyolország: barcelonai állomáson. Zavaró körülmény: a civilizáció közelsége

Spanyolország: El Escorial erdősége, sátorban. Zavaró körülmény: a szél neszei

Spanyolország:Badajoz melletti rét. Szabad ég alatt. Zavaró körülmény: a szúnyogok, és a lakosság (mivel ez egy szegény része az országnak)

Spanyolország: Motril-hoz közel egy kanyonban. Sátorban. Zavaró körülmény: a szél neszei

Spanyolország:  Cullera-ban egy narancs ültetvényen. Zavaró körülmény: a szúnyogok, és a lakosság

Németország: müncheni állomáson. Zavaró körülmény: a civilizáció közelsége

Finnország: Kemi-hez közel. Zavaró körülmények: a szél neszei

Svédország: Stockholmhoz közel. Zavaró körülmények: a rengeteg szúnyog

Svédország: Arvika-hoz közel. Zavaró körülmények: nem voltak:)

Norvégia: Lyse fjord mellett. Zavaró körülmények: nem voltak:)

Svájc: Luzerni tóhoz közel. Zavaró körülmények: nem voltak:) , a pataknak köszönhetem

Franciaország: Verdon kanyonhoz közel. Zavaró körülmények: a sok rossz ellenére, nem voltak:)

 

Külföldi családok kertjében:

Olaszország: Anghiari-hoz közel egy kisvárosban. Sátorban, nyugodt este. Vacsorázni is beinvitáltak

Franciaország: Annecy környékén. Sátorban, nyugodt este. Meghívtak borozni

Spanyolország: San Javier környékén. Sátorban, nyugodt este. Megengedték, hogy egyek a narancsból

Észtország: Viljandiban. Sátorban, nyugodt este. Felajánlották a saját fürdőszobájukat

Svédország: Uméa. Sátorban, nyugodt este. Felajánlották a saját fürdőszobájukat, adtak vizet, és áramot

Norvégia: Lyngdal környékén. Sátorban, nyugodt este. Kaptam 7 liter ivóvizet

Németország: Hamburg környéke. Sátorban, nyugodt este. Felajánlották a saját fürdőszobájukat, és kaptam sört

Olaszország:  Vipiteno környéke. Sátorban, nyugodt este. Beengedtek a tábori wc-be, ami a vendégeknek volt fenntartva