Demó video: Ez a video pár percnyi bepillantást nyújt a 2013-es túrámba.

39 nap, 3538 km biciklizés, és csak egy esés.

Hajóztam a Balti-tengeren, bicikliztem Berlinben, ettem szedret Svájcban, és fürödtem a 12°C-os tengerben.

Megmásztam Preikestolen szikláit, aludtam tehenészetben, konfliktusba kerültem a dám hippikkel, és kezet fogtam az igazi Mikulással.

 

1.nap: Utazás Varsóba, és annak bemutatása.

 

2.nap: EŁK városából elindul a tekerés. Az időjárás nem kegyes hozzám, és a betegség is hátráltat. Minden rossz ellenére elérem a kitőzött célt, és látnivaló is akad bőven.

 

3.nap: Átlépem a litván határt, és ezzel az ex Szovjetunió földjére lépek. Kis nehézéggel de bejutok Vilniusba. A litván fővárost is bemutatom.

 

4.nap: Átlépem a lett határt, bemutatom a csodás Rigát, és a keresztek hegyét.

 

5.nap: Átlépem az észt határt, és keresztülvágok a mindig szeles országon, egész Viljandi-ig.

 

6.nap: Elérem Tallinnt, és azt  természetesen be is mutatom. Átkelek a viharos
Balti-tengeren, majd megszállok Helsinkiben.

 

7.nap: Egész nap Helsinkiben biciklizem. Bemutatom a Skanzent, a katedrálist, a Természetrajzi Múzeumot, és Finnország legnagyobb ortodox templomát.

 

8.nap: Átlépem az északi sarkkört, és meglátogatom a Mikulás házát, ahol látok pár rénszarvast.

 

9.nap: Ma is átlépem az északi sarkkört, de most személyesen találkozok a Mikulással. Majd nekivágok a hazaútnak. "Látok" rénszarvast, és egyéb finn csodát.

 

10.nap: Átlépem a svéd határt, és 162km-n keresztül élvezem a skandináv időjárást. Fél óránként változik az idő, esik, fúj, aztán meg hétágra süt a nap.

 

11.nap: Felmegyek kicsit északra, mert az E4-es úton nem mehetek. Ott megismerek több kedves svéd családot, amely bearanyozza a túrám Svédországi szakaszát.

 

12.nap: Visszatérek a tenger mellé, ahol az E4-es út tovább "boldogít". Kicsit tekerek a környéken, aztán elvonatozok Stockholm mellé, ahol ma is az erdőben alszom, egy általam készített ágyon.

 

13.nap: Beérek Stockholmba, tábort verek, és bebarangolom a várost. Elmegyek a VASA Múzeumba, ahol egy fantasztikus hajó van kiállítva.

 

14.nap: Elindulok vonattal Norvégia felé, de 5 km után ledob a kalauz (pedig van jegyem), így mehetek biciklivel. 140km után egy tehenészet földjén pihenek meg, pár tucat bika társaságában.

 

15.nap: Reggel "megküzdök" pár bikával. A svéd táj egyre jobban tetszik, fürdök hideg patakban, látok számtalan tavat. Találok egy drága hálózsákot az útszélén, majd találok egy FREE kempinget. Hogy mitől FREE, majd kiderül.

 

16.nap: Reggel elbúcsúzom a nudista kempingtől, majd nekivágok a nagyon gyér forgalmú országútnak. Van olyan ahol 20 percig nem jön senki. Az estét egy tó mellett töltöm, amiben meg is fürdök, de a 12°C-os víz nem melengeti a lelkemet.

 

17.nap: Egy igazi skandináv időjárás búcsúztat Svédországtól. Átérek Norvégiába. A táj egyre szebb, egyre több a kopasz szikla. Az estét már Oslóban töltöm, ahol kukázok egy kicsit, hogy spóroljak a kaján.

 

18.nap: Elindulok megismerni Norvégiát. Az úthálózat nagyban hátráltat, de az egyedülálló fjordok látványa  erőt adnak a tekeréshez. Az estél egy család legelőjén töltöm, ahol egy hideg patakban fürdök meg.

 

19.nap: Elérem a Flekkefjordot, életem első jelentősebb fjordját. Rengeteg tó, és kisebb fjord mellett halad az utam. Bár a norvég táj egyedülálló és felejthetetlen, de az úthálózat megkeseríti a gyors előrejutást. Este végre találok kempinget, ahol mosni is tudok.

 

20.nap: Reggel újra meglátom a tengert. Estére elérem a mesés Lysefjord-ot. Az éjszakát a fjord mellett töltöm, a vadonban.

 

21.nap: A rossz idő ellenére elmegyek meghódítani a Preikestolen-t. Ez egy 600 méter magas teljesen vízszintes szikla. A fjord hosszan elnyúlik, fent lélegzet elállító a látvány. Ez a rész nem a tekerésről szól, inkább a norvég sziklák bemutatásáról.

 

22.nap: Még egyszer végigbiciklizek a jég szabdalt norvég táj egy pici darabján. Érzékeny búcsút veszek a világ egyik legszebb természeti jelenségétől. Visszatérek Oslóba, ahol végre ágyban alszom.

 

23.nap: Szakadó esőben beérek Oslóba, ahol megnézem a város látnivalóját. Leginkább a skanzent járom körbe, ahol található az ezer éves templom. Nyugtalanító hírekkel rémisztget  a norvég vasúti személyzet. (Hogy jutok el holnap a kitűzött célomhoz...)

 

24.nap: Buszra szállok amivel elérem Svédországot, ott vonat, ahonnan ledob a kalauz. Nagy nehezen elérem Göteborg-ot, onnan már sima ügy Koppenhága. Találok egy hangos kempinget, ami a reptér mellé épült.

 

25.nap: Megnézem Koppenhága utcáit, na nem mindet. Az óváros legszebb részeit, és eljutok Christiania-ba, a hippinegyedbe, ahol kisebb balhéba keveredek. Ezek után nekivágok a nagy dán útvesztőnek, ahol kapok egy defektet, és 25 nap után dühbe jövök.

 

26.nap: A nagyon kellemetlen dán időjárás mellett visszatérek a kontinensre. Egész nap az orkán erejű széllel, és a csapadékkal küzdök, és az embert próbáló unalmas dán tájjal.

 

27.nap: Ebben a részben átérek Németországban, ahol a kitáblázottság hiánya okoz nehézséget. Este végül ráveszem magam, hogy megfürödjek a tengerbe, ami 12°C-s.

 

28.nap: Miután az előző részben átértem Németországba, most egész nap tapasztalhatom a csodás értelmezhetetlen német utakat. Többször eltévedek, olyan helyekre jutok, ahol már a madár se jár. Ezt tetőzi, hogy nagyon kellemetlen az idő. Kétszer is esik valamilyen ködszerű csapadék, ami teljesen eláztatja a ruhám. Estére megközelítem Hamburgot, ahol egy kedves házaspár kertjében alszom, és még sörrel is megkínálnak:)

 

29.nap: Reggel elbúcsúzok a háziaktól, aztán beveszem Hamburgot. Bemutatom a város fontosabb látnivalóit. Délután felülök egy vonatra, és elmegyek Berlinbe. A késői órák ellenére elmegyek a Reichstaghoz, a Brandenburgi kapuhoz.

 

30.nap: Egész nap Berlin utcáit járom, illetve tekerem. Megnézek minden jelentősebb látnivalóját, a Reichstagnál kis híján letartóztatnak. A közel 100km biciklizés a német fővárosban, kellően megismerteti a berlini légkört. Éjfélig kerekezek, majd felszállok egy vonatra, ahol az éjszaka egy részét töltöm.

 

31.nap: Éjszaka felszállok egy vonatra, majd 6 átszállással és 17 óra vonatúttal elérem Donaueschingen-t, ez már a svájci határhoz közel fekvő település, a Fekete erdő szívében, mely hazánk legnagyobb folyójának a bölcsője.

 

32.nap: Át tekerek Svájcba, egy nap ötször is! Köszönhető a girbegurba utaknak. Schaffhausenben véletlenül belefutok a Rajna vízesésbe, mely Európa legnagyobb vízesése. Majd elérem Zürichet, ahol megmutatom a kínai kertet. Célba veszem Luzernt, útközben fürdök egy tehénitatóban, és szedret eszek egy bokorról. Luzernt még egy kicsi turistáskodok, a 158 km biciklizés ellenére.

 

33.nap: Az egy napos előnyömet a svájci Alpokban töltöm el. Konkrét úticél nincs, csak minél nagyobb hegyeket látni. Az időjárás nem jár a kedvembe, de délutánra azért minden összejön. Látok 2000 méteres hegyeket, gyönyörű tavakat, és átbiciklizek egy reptéren, amely Svájc egyik érdekessége. Az éjszakát a vadonban töltöm.

34.nap: Elhagyom az esti szálláshelyem, ami egy erdő volt. Az első célpont Zug városa, onnan fel a hegyre, egy nem túl meredek emelkedőn. Lefelé viszont nagy sebességgel száguldoztam a Zürichsee-ig. 65km/h-val megdöntöm a sebességi rekordom. Az esti cél a Walensee, ez egy csodás alpesi tó, körbe hatalmas hegyekkel. Az alig 10°C-os vízben megejtem az esti fürdést, hogy spóroljak pár frankot.

35.nap: Elbúcsúzom a Walensee-től, majd még pár km erejéig beveszem magam a svájci hegyekbe. Liechtensteint idén sem hagyom ki, ahol épp a most zajló nemzeti ünnep miatt kicsit nehézkes az átjutás. Egész eltekerek St.Margrethen, ahol az estét töltöm.

36.nap: Elbúcsúzom Svájctól, és rövid ausztriai látogatás után át is érek Németországba. Az esti cél Schwangau lenne, de a hátráltatnak a hegyek, a kellemetlen német utak, és az azzal járó kitáblázottság. De a kegyelem döfést a csomagtartóm törése adja meg. Wertach-tól 30 km-re veszem észre a törést, onnantól, nagyon óvatosan tekerhetek csak. Hogy sikerül-e a problémát megoldani az kiderül a filmből.

37.nap: Elindulok Schwangau felé. Korán reggel látok egy aszfalt evő hódot. 9 órára beértem Füssenbe, 10-re pedig megvolt a kemping. Délután felmászok a Neuschwanstein-i kastélyhoz, illetve a fölé magasodó hegyre. A táj fantasztikus. Este is felmászok a kastélyhoz, hogy készítsek pár remek éjszakai fotót, hogy milyenek lettek, a videóból kiderül.

38.nap: Délelőtt megnézem a Neuschwanstein-i kastély-t, és ismét felmászok a közeli hegyekbe. Délután összepakolok, és elhagyom Schwangau-t. Az út végig katasztrofális, de hamar elérem Wiess-t, ahol az egyik legszebb templomba is benézek. Majd elmegyek Rottenbuch-ba. Itt is van egy gyönyörű templom. Majd keresek egy Gasthaus-t, ahol az éjszakát töltöm.

39.nap: A befejező részben szakadó esőben beérek Münchenbe, ahol a délutáni buszindulásig meglátogatok pár fontosabb látnivalót. Aztán egy évre hanyagolom Európa útjait.