A túra legbosszantóbb része, amikor esőben kell tekerni. Persze tervezhetjük úgy a túrát, hogy 1-2 pihenőnap is legyen, és esős időben nem biciklizünk. De mi van ha, napokig esik? Az esőben való tekerés azért nem olyan vészes, csak nem a legszebb pillanatok közé tartozik.  Célunk, hogy a legelviselhetőbbé tegyük ezt a helyzetet.

Fontos, hogy legyen egy jó esőkabátunk, ami szellőzik. De, ha kellő energiát használunk el fizikai munkával, kevés kabát engedi át a párát, és tartja távol az esőcseppeket. Így nem az esőtől leszünk vizesek, hanem a saját izzadságunktól. Épp ezért favorizálom a poncsót. Igaz hogy az anyagából adódóan nem szellőzik, de ha kellő odafigyeléssel igazgatjuk el a kormányon átvetve, akkor alig ér hozzánk, és így a testfelületünk nagy része tud párologtatni. Így a hasunk és az egész lábfelületünk szabadon szellőzhet.

A lábamat egy jó minőségű vízálló bakanccsal, és egy kamáslival védem, utóbbi azért fontos, hogy a lábunkra rácsapódó esőcseppeket, vagy saras vizet levezesse, és ne tudjon felülről a bakancsba szivárogni. A saját készítésű lábszárvédőt egy rossz esernyőből alakítottam ki. A vásznat a varrás mentén 8 részre vágta, az így kapott "háromszögekből" 2-2 egymás mellé varrattam. Alul felül tépőzárat. Így egy könnyű, könnyen felvehető, és kis helyen elférő kamáslit kaptam. Már 6 túrán használtam, és csak most kellett a varráson erősíteni.

Az arcomat a baseball sapkám simlédere védi, persze nem árt, ha egy kis impregnáló szerrel befújuk, így jobban lepergeti a vizet.

Az esőben sajnos nem csak felülről kapjuk az áldást, hanem alulról is a kerekről. Ezért fontos ha van egy jó sárvédőnk, ezt bővebben a bicikli felépítésénél tárgyalom. Jó ha van egy vízhatlan táskánk, amibe a meleg ruhákat, és a hálózsákot tehetjük.

Ha megállunk pihenni, olyan helyen tegyük, ahol nem esik az eső, például:buszmegálló, eresz alatt, pajta... Ha megálltunk azonnal öltözzünk át, meleg száraz ruhába, melegedjünk fel, esetleg együnk valamit, hogy legyen elég energiánk fűteni a testünket. A pihenés után viszont jön a kellemetlen dolog, ugyanis vissza kell venni a vizes ruhát, a szárazat meg el kell újra csomagolni. Hogy miért? Az igaz, hogy a nedves ruha 4-szer több hőt vonhat el tőlünk, mint a száraz, de ha a száraz ruhánkkal folytatjuk a túrát, akkor az is vizes lesz, és így elég hamar elfogyhatnak a meleg ruháink, és vizes ruhában való alvás biztos tüdőgyulladással jár.

 

Fontos, hogy még itthon teszteljük a felszerelésünket. Esős időben üljünk fel a biciklire, és tekerjünk pár kilométert. Inkább itthon derüljenek ki a felszerelésünk hiányosságai, vagy gyenge pontjai, mint valahol távol a hazánktól.